Kilpirauhasesta taas

Kirjoitin aikaisemmin kilpirauhasesta. Tänään oli sitten lääkäriaika.


Yllä arvoni 06/2018. Olin pohtinut, että aloitetaanko näiden pohjalta jo tyroksiini-hoitoa mikäli raskaus on toiveena.

Lääkäri oli sitä mieltä, että vuosien ajan heitelleet, pääosin koholla olleet arvoni, eivät välttämättä johdu kilpirauhastulehduksesta (=hiljalleen kehittyvästä vajaatoiminnasta) vaan olisivat normaalia heittelyä. Sanoi, että kilpirauhanen toimii vuoden-parin sykleissä, joissa välillä se toimii tehokkaammin ja välillä laiskemmin, jolloin aivolisäke tuottaa enemmän tsh:a "piiskaamaan" rauhasen toimintaa. Minun kesäkuinen (samoin kuin vuosien varrella olleet kohonneet arvot) olisivat siis normaaleja, epäspesifejä löydöksiä. Myös palpoiden kilpirauhanen oli normaali, eli ei ainakaan käsin tuntuvia kyhmyjä tai struumaa ole. Lääkärin mukaan toiset eivät tunne näitä kilpirauhasen toiminnan heittelyitä ollenkaan kun taas toisilla oireita ilmenee helposti.

Sovittiin nyt sitten, että jäädään seurantalinjalle. Mikäli raskaudun, lääkäri kehoitti heti olemaan äitiysneuvolan lääkäriin yhteydessä ja "he saisivat päättää sitten raskaudenaikaisesta hoitolinjasta". Raskaana olevillahan tyroksiini-hoidetaan myös subkliininen vajaatoiminta. Nyt siis kontrolloidaan arvoja 2kk välein, pääsin heti aamulla käymään labrassa ja tulokset alla.

Eli näyttäisi tosiaan siltä, että kilpirauhasen tilanne on kuin onkin nyt korjaantumassa itsekseen. Toivon vain, että arvot nyt normalisoituisivat kunnolla viitteiden sisälle. Mietin myös, että voiko elämäntavat vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan? Kuten aiemmin kirjoitin, olin heinäkuun Atkinsin dieetillä ja laihduin 4kg. Voi tietenkin olla toisinpäin: alkuvuodesta (kun kilpirauhanen "laiskotteli") lihoin n. 8kg ja nyt sitten (kilpirauhasen tsempatessa) oli mahdollista dieetillä laihtua tehokkaasti?

Melkoista tähtitiedettä tuntuu olevan. Pääasia on, että kaikki näyttäisi olevan kilpirauhasen osalta kunnossa!

Kommentit