36+ 0, yksityinen lääkäri + neuvolalääkärin synnytystapa-arvio

Päädyin menemään jo alkuviikosta 35+4 yksityiselle, koska haluamalleni lääkärille ei ollut lähiviikkoina kuin yksi ainoa aika.

Lääkäri teki alatutkimuksen: kohdunsuu pehmennyt edelleen, mutta kiinni ja kaula jäljellä. Lantiossa pitäisi olla käsituntuman mukaan normaalisti tilaa alasynnytykselle. Häntäluun tunnusteleminen tuntui sanalla sanoen ihan siltä että tulisi kakkoset alle. :D

Ultralla katsoi kokoarvioksi n. 2,4kg, keskiarvo olisi 2,5kg niillä viikoilla. Normaalikokoinen siis, pikemminkin siroa kuin isoa vauvaa voisi odottaa olevan lasketun ajan tienoolla. Vauva oli kohdussa pää alaspäin, mutta ei ole vielä laskeutunut ja leukaa ei pitänyt rinnassa. Kuulemma tuo tarjontavirhe luultavasti ehtii korjautua ennen synnytystä.

Pelästyksen hetki koitti kuitenkin lääkärin tarkastellessa vatsanympärystä. Havaitsi samalla, että mahalaukku oli normaalia isommanm/täydemmän oloinen. Tämähän voisi viitata suolitukokseen ja maha-suolistokanavan epämuodostumaan. Tukokselle tyypillistä "kaksoiskuplaa" ei kuitenkaan näkynyt ja tarkemmin tutkaillessa suolistossa näkyi olevan materiaalia, mikä periaatteessa tukoksen sulkisi pois. Sekunnit olivat aivan hiton pitkät lääkärin tutkiessa, ehdin käymään läpi jo kehitysvammat ja muut mielessäni ja hetken pelotti aivan mielettömästi. Onneksi lopputulema oli, että täysi mahalaukku johtuu luultavasti vain siitä, että sikiö on hörppinyt lapsivettä runsaasti juuri. Mahdollista olisi myös, että mahalaukun ja ohutsuolen välinen portti on normaalia tiukempi, mikä altistaa mahavaivoille ja refluksille. Näitä siis on hyvä tarkkailla vauvan synnyttyä ja herkästi hakeutua tutkimuksiin. Välttämättä hoito ei olisi muuta kuin oireiden hoitoa, mutta joskus näitä kirurgisestikin korjataan. Hyvälaatuinen löydös joka tapauksessa, näin lääkäri ainakin kovasti vakuutteli ja käski olemaan huolehtimatta. Helpommin sanottu kuin tehty, ahdisti kyllä loppuillan tuo säikähdys.

Lääkäri katsoi myös muut rakenteet varmuuden vuoksi: sydän, aivot, munuaiset, virtsarakko, raajat yms. aivan normaalit. Neuvolan seulat ja rakenneultrahan aiemmin olivat normaalit.

Neuvolalääkäri oli sitten torstaina. Otin mahalaukku-asian puheeksi ja lääkäri suostui sen verran ultralla katsomaan, että hänen silmäänsä se näytti nyt ihan normaalilta. Toki neuvolan laite ei ole mitenkään tarkin mahdollinen, mutta mieltä rauhoitti kyllä kovasti silti. Tarjonta oli ennallaan.

Kun tosiaan yksityisellä oli katsottu kunnolla synnytysasiat, niin neuvolalääkäriltä odotin oikeastaan vain tuota mahalaukun uusintatarkistusta ja siihen olin tyytyväinen. Pakko kuitenkin myöntää, että jos en olisi yksityisellä käynyt olisin pettynyt aika raskaasti. Olin vastaanotolla 15 minsaa (vaikka lääkäri otti hieman etuajassa vastaan) ja todellinen pika-liukuhihnareissu oli taas kyllä. Rutiinit lääkäri veti rivakasti läpi ja ne oli kaikki ok, mutta ihme kyllä ei puhunut itse synnytyksestä sanaakaan. Toki ymmärsin itse että alatiesynnytys on luultavin näillä spekseillä ja synnärillä sitten viimekädessä vielä katsotaan, mutta lääkäri ei näitä todennut millään tavalla. Ei kysynyt fiiliksiä, pelkoja, ei mitään. Rutiinien jälkeen kirjoitti neuvolakortin ja kysyi onko kysyttävää. Ainoa mitä sain kysyttyä oli kilpirauhaslääkkeen lopetusohjeet synnytyksen yhteydessä, tätäkään ei olisi oma-aloitteisesti käynyt läpi vaikka kyseinen lääkäri tyroksiinin minulle alkuraskaudessa aloitti!

Eli onneksi oli tuo yksityinen, sen vuoksi minulla on nyt kuitenkin hyvä ja rauhallinen olo synnytystä odotellessa! :)

Kommentit

  1. Itse olen pitkään käynyt julkisella puolella, mutta nyt etsinnässä on yksityinen lääkäri. Mukava kuulla hyviä kokemuksia. Meillä ollaan raskauden loppuvaiheessa, ja olisi ehdottomasti päästävä lääkärin tarkistukseen. Kiitos tästä kirjoituksesta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti