Käynti yksityisellä gynellä

Kävin alkuviikosta yksityisellä gynellä, asiana toistuvat hiivatulehdukset, yhdyntäkivut ja tietenkin yleinen tsekkaus että kaikki on myös hedelmällisyyden kannalta okei.

Kannasta ongittua:
Nykytila (status)
Us, vag, p terveet. Normaali fluor. Cut AVFL, A+P 0.
UÄ pd 17.: Cut AVFL, corpuksen pituus 33mm, AP-mitta 27mm. E 8.6mm., LP/alkava S. O/ov tuore CL, 13afl:a, V/ov 15afl:a.


UÄ-osiosta en ymmärtänyt kuin hieman. "E 8,6mm" eli endometriumin paksuus? Corpus varmaan keltarauhanen? Osaako joku suomentaa loput? :D


Vastaanottotilanne oli ihanan rauhallinen, sai esittää kaikki kysymykset, typerätkin, niin että koki tulevansa arvostavasti kohdatuksi. Käytiin läpi elämäntapoja, oireiluja ja kiertoa.

Kiertopäivä oli 25 ja vaginaalisessa ultrassa näkyi parantumassa olevaksi vanhaksi ovulaatiorakkulaksi sopiva löydös. Tätä jännitin eniten, en meinaan tässä kierrossa saanut kiinni ovulaatiosta! Voi olla, että aloitin testaamisen Clearblue DualHormone-testillä liian myöhään, pitää ensi kierrossa aloittaa muutama päivä aikaisemmin.

Munasarjat ja kohtu vaikuttivat normaaleilta, ei kystiä tai endometrioosia ainakaan näkyvillä. Yhdyntäkipuni ovat sellaisia syvällä lantionpohjassa tuntuvia vihlaisuja ja tuntuvat lähinnä asennoissa, joissa penis työntyy todella syvälle. Kivut säteilevät kummallisiin paikkoihin: kylkiin, takapuoleen, alavatsaan. Asennolla pystyy vaikuttamaan asiaan eikä emättimen alkuosassa tai ulkosynnyttimillä ole mitään oireita. Yleensä yhdyntäkivut ovat pahentuneet ennen kuukautisia ja myös välillä ovulaation aikaan.

Kierto minulla vaihtelee 30-36, joskus nuorempana ennen hormonaalisen ehkäisyn käyttöä saattoi olla yksittäisiä kertoja, että kierto oli jopa 40-50 päivää. Nuorempana myös kuukautiset olivat todella kivuliaat. Nyttemmin Jaydessin jälkeen tuntuu vain Buranalla siedettäväksi hoituvia kipuja 1-2 ensimmäisenä kiertopäivänä, ei sen enempää.

Endometrioosista on eri lääkärikäynneillä paljon keskusteltu jo tuolloin nuorena. Nytkin historia ja oirekuva huomioiden lääkäri sanoi että lievä endo on täysin mahdollinen, mutta sillä tuskin olisi oleennaisesti haittaavia vaikutuksia raskauden alkamiseen. Sanoi, että voi tosiaan kestää hieman kauemmin saada raskaus alulle, mutta tämä mahdollinen lievä tauti ei raskautta estäisi.

Hän otti kantaa myös ta:lla otettuihin kilpirauhasarvoihini, niistä lisää aiemmassa tekstissä. Niin kauan kun T4V on kunnolla viitteissä, ei pitäisi olla huolta. Jos varsinaista lapsettomuutta ilmenisi, niin silloin voidaan pyrkiä pelkän kohonneen TSH:n perusteella tyroksiinilääkkeellä saamaan TSH ad 1-2.

Ainoa selkeä löydös oli oikeastaan tiukat lantionpohjanlihakset. Ilmeisesti tavassani olla: istua, seistä ja kävellä on jotain sellaista, että jännitän lihaksia runsaasti. Tämä voi kuulemma hyvinkin olla yhdyntäkipujen taustalla ainakin osatekijänä, sain rentouttamisharjotteita.

Hiivojen suhteen sain vihdoinkin estolääkityksen. Tosiaan pelkästää tänä vuonna minulla on ollut kolme lääkärin toteamaa hiivaa ja lukuisia itsediagnosoituja ja -lääkittyjä. Koko hiivaruljanssi alkoi joitain vuosia sitten kun otin e-pillerit käyttöön: limakalvot menivät surkeaan kuntoon ja  hiiva oli jatkuvasti vaivana. Sain kuuria kuurin perään, eri valmisteita ja eri pituisia ja silti aina vaiva palasi. Juoksin joka kuukausi lääkärillä. Sen vuoksi juuri 2017 alussa vaihdoin Jaydess-kierukkaan, sen myötä vaiva lievittyi. Kuitenkin hiivataipumus tuntuu olevan jäädäkseen, huolimatta kaikesta itsehoidosta. Syön maitohappobakteeria, karpaloa, vältän sokeria ja nopeita hiilareita, käytän Lactacydia ja Ceridalia, yhdynnässä maitohappopitoista liukastetta ja lisäksi iltaisin Vagisania. Ja vittu silti! Ainoastaan karpatessa 5 viikkoa olen ollut täysin hiivaoireeton.

Kommentit